Az őrült diétát mellőzni kell!

Szerző: | 2012. 08 25. | | AKTUALITÁSOK, FITNESS TANÁCSOK

Czanik Balázzsal, a magyar capoeira aerobik megálmodójával, a Mozdulj Rá! program vezetőjével a Queen of Hungary – Magyarország Királynője 2012 szépségverseny kapcsán arról beszélgettünk, milyen az ideális alkat és mit tehetünk azért, hogy sportosan és egészségesen éljünk. Balázs a felkészítő tábor ideje alatt gondoskodik arról, hogy a résztvevők a döntő napján tökéletes formában lépjenek a zsűri elé.

Ha a Queen of Hungary – Magyarország Királynője 2012 versenyén zsűriznél, milyen szempontok alapján alkotnál véleményt a részvevő lányokról?

A szépségversenyek alkalmával kiemelten fontos szempont számomra, hogy kinek milyen az alakja, mennyire van összhangban a teste, hogy sportos megjelenés jellemezze a versenyzőt. Gyakran láthattunk olyan szépségversenyek mind Magyarországon, mind külföldön, ahol a nagyon vékony lányok érvényesültek. Korábban még a csont sovány megjelenés volt a trendi, de mára ez változóban van: kezdenek ráébredni arra az emberek, hogy a nőies vonalak elengedhetetlen részei a szépségnek. Nekem sokkal jobban tetszenek azok, akik bár vékonyak, mégis rendelkeznek egy kis izomzattal, és látszik rajtuk, hogy szeretik a mozgást. Gyakran kérdezik tőlem, hogy szerintem mennyi egy lány ideális testsúlya? Erre csak azt tudom mondani, hogy nézzen a tükörbe! Ha azt látja, hogy tökéletes az aránya, jó formában van és tetszik önmagának, akkor már nyert ügye van.

Szerinted hogyan valósítható meg a jó megjelenés?

Sokszor hangoztatom, hogy a szépség eléréséhez nem az önsanyargató diéta az üdvözítő megoldás.  Arra sem lehet hagyatkozni, hogy hosszútávon mozgás nélkül is tartani tudjuk a jó formánkat. Ahhoz, hogy valaki jó alakra tegyen szert, elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Nem csak a küllemet, de az egészségmegőrzést is szem előtt kell tartani! Ez kiváltképp igaz egy szépségkirálynőre! Sugároznia kell a szépséget, az egészséget, a belső harmóniát, és rendelkeznie kell egy erős kisugárzással. Mindezeken túl, legyen talpraesett! A zsűritagként ezért kiemelten figyelek arra, hogy a bemutatkozó anyagokban mit mesélnek magukról a lányok, vagy ha mód van rá, felteszek néhány csalafinta kérdést. Ilyen például az, hogy „Mit főznél nekem vacsorára?”

Milyen sportot ajánlanál a Queen of Hungary – Magyarország Királynője szépségverseny indulóinak?

Általában a nők számára a leginkább ajánlott mozgásforma az aerob jellegű mozgás, kiemelten az aerobik. Aki esetleg egy kicsit izmosabb szeretne lenni, annak mindenképpen érdemes súlyzókkal erősíteni, persze ezt is inkább egy személyi edző segítségével. Így teljesen célzott és személyre szabott lesz az edzése, és hasznosan telik majd az idő az edzőteremben. Aki fogyni szeretne, annak tökéletes választás a futás, vagy bármilyen aerob mozgás. Aki pedig annyira vékony, hogy hízni szeretne, annak a súlyzókkal történő célzott edzést javaslom. Az optimális persze az, ha mindenből van egy kicsi.

Mit ne csináljanak semmiképpen?

A nagy súlyokkal történő edzést nem ajánlom, mert egy szépségversenyen nem az a cél, hogy dagadjanak az izmok. És az őrült diétákat is mellőzni kell! Figyeljünk oda arra, mikor és mit eszünk, mozogjunk rendszeresen, éljünk egészségesen és a siker garantált!

Aki most kap észbe, az még tehet valamit az alakjáért?

Mindenképpen, hiszen ha heti 3-4 alkalommal mozgunk, már sokat tettünk az alakunk formálásáért.  De 5-6 edzéssel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki magunkból. Két hónap alatt így látványos eredményeket lehet elérni, de a verseny előtt folytatott intenzív egy hét is sokat jelenthet. Az, aki csak az utolsó héten kap észbe, annak is azt ajánlom, hogy menjen el egy edzőterembe, mert a változások nagyon pozitív eredményeket hoznak. Lehet, csak ennyi kell majd a győzelemhez!

Mennyire lehet megmozdítani az emberek? Könnyen rá lehet őket venni a rendszeres mozgásra?

 A Mozdulj rá! road show keretén belül szívesen mozognak a résztvevők, szeretik a közös edzéseket. Sokkal nehezebb elérni, hogy olyanok is eljöjjenek, akik eddig nem űztek semmiféle sportot. Főképp azért, mert mind a nők, mind a férfiak hajlamosak megmagyarázni maguknak, hogy jók úgy, ahogyan vannak. Sokszor csak egy szélsőséges helyzet az, amely rákényszeríti őket az életmódváltásra. Fontosnak tartom, hogy változtassunk bevett, rossz szokásainkon, mert a tapasztalat az, hogy a mai fiatalok könnyen elkényelmesednek, nagyon keveset mozognak.  Ebből a szempontból egy szépségverseny is komoly figyelemfelhívást jelenthet, hiszen a jó példa sokat segít!

Mennyire vagyunk kitartóak?

Akinek egyszer sikerül rászánnia magát a mozgásra, az utána is szívesen sportol. Nagy öröm számomra, hogy a Mozdulj rá! sorozatnak köszönhetően rengeteg embert meg tudtam mozdítani! Ez részben annak is tudható, hogy ezeken a napokon bio-kiállítók, szakemberek is jelen vannak, akik segítenek az egészséges táplálkozás kialakításában, vagy választ adnak az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

A versenyről:

A Queen of Hungary – Magyarország Királynője verseny merőben eltér a hasonló rendezvényektől. Hiszen mi nem csupán egy látványos külső képet szeretnénk mutatni az induló hölgyekről, de kiemeljük mindazon tulajdonságaikat is, melyek nőiességüket jellemzik. Idei gálánkkal új kategóriát és stílust szándékozunk teremteni a magyar szépségversenyek világában.

Válogatóink alkalmával rendkívül nagy hangsúlyt fektettünk a személyes benyomásra, és a szakszerű, lényegre törő kérdésekre. Célunk az volt, hogy meglássuk a smink mögött lapuló igazi szépséget. Így született meg a Queen of Hungary – Magyarország Királynője versenysorozat, amely 2012. augusztus 25-én a végállomáshoz ér. Az egész évben zajló előválogatásokat és középdöntőket követően 4 kategóriában hirdetünk versenyt, s végül négy királynő fejére kerül korona. A Mini kategóriában a legkisebbek, az 5 és 11 év közötti lányok, a Tini mezőnyben a 12-17 évesek, a Felnőttek között a 18-30, és végül, az Anyák csoportjában 48 éves korig mérettetnek meg a jelentkezők.

A versenyt megelőző tábor lehetőséget ad arra, hogy döntőseink felkészüljenek, trénereink támogatást és szakmai segítséget nyújtanak ahhoz, hogy testüket, lelküket, szellemüket is tökéletes formába hozzák, és így jelenjenek meg a zsűri előtt, a döntő estéjén.

Döntő: 2012. augusztus 25-én a RAM Colosseumban!

További információ: www.magyaroszagkiralynoje.com

Sajtókapcsolat:

Kovács Nóra

06-70/677-4771

magyarorszagkiralynoje2012@gmail.com

Hozzászólások lezárva.