Barátként tekintek a tanítványaimra

Szerző: | 2007. 04 30. | | AEROBIK, CZANIK BALÁZS

A rendszeres mozgás nemcsak a testet, de a lelket is karbantartja. Czanik Balázs, Magyarország egyik legismertebb fitnesz edzõje sokaknak segített megszabadulni kilóiktól, ám önmagáról ritkán beszél.

Huszonöt éves korára sikerült komoly népszerűséget szereznie, ennek ellenére ő rendkívül szerény srác maradt. Balázzsal arról beszélgettünk, hogy hogyan lett a délegyházi karatésból az ország fitneszguruja, illetve hogy mekkora a kísértés, ha annyi hölgy veszi körül az embert, mint az ő esetében.

Honnan ered a sport szeretete nálad?

Folyamatosan sportoltam. Küzdősportokat űztem, fociztam. A fitnesszel úgy kerültem kapcsolatba, hogy mikor egy karateversenyre készültem, és kiderült, rájöttem, hogy a fekvőtámaszozás és az ugrálókötelezés már kevés, akkor beiratkoztam egy edzőterembe. A versenyeken a fitnesznek köszönhetően nagyon jó eredményeket értem el. Aztán szép lassan a küzdősportok elmaradtak, és egyre mélyebben belekerültem ebbe a sportágba. 2000-ben beiratkoztam egy aerobikiskolába. A leggyengébb csapatban kezdtem, de év végén már én tartottam bemutatókat, rendezvényeket a suliban. Az első órámat 2000. novemberben tartottam a délegyházi sportcsarnokban. Azóta személyi edző is vagyok, és a Fitness Akadémián is tanítok.

Több ismert embernek is te vagy a személyi edzője……
Igen. Hozzám jár Tóth Gabi, Kustánczi Lia, Hargitai Bea, Ripli Zsuzsi, de sorolhatnám még a neveket.

Miért van az, hogy aerobikra főként nők járnak, mégis ismertebbek a férfi edzők?
99%-ban nők járnak aerobikra. Valamilyen szempontból valóban kelendőbbek a férfi edzők. Talán jobban motiváljuk a nőket. Nem igazán tudok neked erre választ adni. Az is érdekes, hogy a férfiak viszont szívesebben járnak női edzőkhöz…

Mit gondolsz, miért van mindig tömeg az óráidon? Mennyivel adsz te többet, mint más edző?
A capoeira aerobik az én magyarországi szabadalmam. Az óráimon nagyon jó a hangulat, ebben nagy része van a jó zenének is. Fontos, hogy ne szenvedéssel szabaduljanak meg az emberek a súlyfeleslegtől, illetve át tudják változtatni azokat a testrészeiket, amikkel nem elégedettek. A capoeira aerobik nehezebb, viszont úgy szerkesztettem meg az órákat, hogy szinte észre sem veszik a hölgyek, hogy milyen sok kalóriát égetnek el egy-egy órán.

DVD-ket is jelentettél már meg……
Három DVD jelent meg eddig, ebből kettő capoeira aerobik. Az egyiken Dukai Reginával, a másikon Bódi Sylvivel végezzük el a gyakorlatokat. Májusban jelenik meg a következő, de hogy azon ki lesz a sztár, az még legyen titok!

Ha jól tudom, most a divat világába is betörsz, hiszen saját kollekciót dobsz piacra. Honnan jött az ötlet?
Az ötletet az adta, hogy láttam a hozzám járó lányokon, mennyire fontos számukra, hogy a ruháik ne csak kényelmesek legyenek, hanem divatosak is. A mi ruháink nagyon könnyűvé teszik a mozgást, de strasszos, flitteres változatok is megtalálhatók a kollekcióban.

Ahogy mesélsz, úgy tippelem, hogy rengeteget melózol. Nem fáradsz el?
Tizennyolc órám van egy héten. Ezt most szeretném lecsökkenteni. Lesz május 6-án egy rendezvényem, a Legek tornája. Utána kicsit visszaveszek a tempóból. Amellett, hogy tanítok, természetesen magamat is edzem, és intézem a mindenféle ügyeket is. Ez valóban sok már.

Mitől lesz egy edző sztár?
Talán attól, hogy eredményesen tudja átadni azt, amihez ért.

Gondolom, hogy jelentős rajongótáborral is bírsz. Egész nap hölgyek között mozogsz. Kihasználod az adódó lehetőségeket csajozás terén?
Szerintem mindenki, aki kicsit a médiában jelen van, rendelkezik egy rajongói körrel. Barátként tekintek minden tanítványomra. Nagyon sok e-mailt kapok, jönnek a reakciók, hogy mennyit fogytak a DVD-k……

Ez nem válasz! Arra felelj, hogy van-e barátnőd, és ha igen, akkor ő hogy viseli azt, hogy naponta több száz nővel találkozol!
Jelenleg nincs barátnőm. Valóban, néha nehéz elfogadnia egy lánynak, hogy a kedvese egész nap csajok között van, de muszáj találni erre valamilyen megoldást. Dupla Bika jegyem van. A Bikák nagyon féltékenyek. Biztos, hogy nekem sem tetszene, hogy a párom pasikkal van körülvéve, de ha ő úgy állna hozzá, hogy ne legyen okom pufogásra, akkor nem hiszem, hogy problémát okozna.

A sok munka mellett mire jut még időd?
Az utóbbi hónapokban nagyon kevés időm volt magamra. Szeretek a barátokkal bowlingozni, kirándulni, utazgatni. Igazából a szabadidőm is az egészség körül forog. Nagyon szeretem, amit csinálok. Ha egy hétig nem edzenék, talán bele is halnék.

Figyeled a konkurens edzőket?
Nem igazán. Ha az ember mással foglalkozik, akkor nem jut ideje magára. Persze sokat lehet tanulni a kollégáktól is. Mindenkit tudok becsülni, aki elért egy szintet. Mindenkiben van valami, amitől kicsit több mint mások.

(forrás: nlcafe.hu)

Hozzászólások lezárva.